УРАГАН: Лаура взе жертви в Хаити и Доминикана (СНИМКИ)

Актуални новини
08:15 - 24 Август 2020
3881
УРАГАН: Лаура взе жертви в Хаити и Доминикана (СНИМКИ)

Тропическата буря Лаура достигна Куба, след като причини смъртта на 12 човека в Хаити и Доминиканската република, предаде Франс прес. Очаква се в следващите часове тя да се засили до ураган. Междувременно ураганът Марко се е насочил към южната част на САЩ.

Изключително рядко се случва два урагана да преминават толкова близо един до друг, отбелязаха американски медии.

Лаура взе девет жертви в Хаити и три в Доминиканската република. Двама души в Хаити остават в неизвестност.

Тази нощ Лаура навлезе над Източна Куба със скорост на съпътстващите ветрове, достигаща 146 км/ч, и ще премине близо до столицата Хавана днес следобед. Около 50 000 души на острова бяха евакуирани превантивно.

Според прогнозите, вече като ураган, Лаура ще премине във вторник вечерта и сряда над централната и северозападната част на Мексиканския залив. Вчера тропическата буря Марко се засили до ураган, със скорост на съпътстващите ветрове до 120 км/ч.

В полунощ от българското посолство във Вашингтон предупредиха, че през следващите дни в района на Мексиканския залив се очакват няколко тропически бури, които да засегнат сериозно югоизточното крайбрежие на САЩ - щатите Луизиана, Мисисипи, Алабама, Флорида и Тексас. Възможно е силата им да се увеличи и до категорията на "ураган".

"Препоръчваме на намиращите се в този район български граждани да следят внимателно метеорологичната обстановка и да спазват стриктно указанията на местните власти. При необходимост от съдействие, можете да се свържете с Посолството на Република България във Вашингтон на тел.: (202) 387 5770, най-близкото представителство на всяка друга държава-членка на Европейския съюз или местните служби на Червения кръст", заявиха от посолството ни в САЩ.