Ураганът Фиона остави половин милион домакинства без ток

Най-тежко засегната е провинция Нова Скотия

Новини
21:55 - 24 Септември 2022
4614
Ураганът Фиона остави половин милион домакинства без ток

Посттропическата буря Фиона връхлетя днес атлантическото крайбрежие на Канада. Над половин милион домакинства останаха без ток, предаде Франс прес, като се позова на местните електроенергийни оператори.

Най-тежко засегната е провинция Нова Скотия, съобщава още БТА.

Фиона навлезе над сушата именно в този китайски регион, като скоростта на съпътстващите ветрове достигаше 144 километра в час. Над 400 хиляди клиенти на електроенергийния системен оператор "Нова Скотия пауър" нямаха ток по данни от днес следобед.

В провинция Остров Принц Едуард са с прекъснато електрозахранване 82 хиляди домакинства, а в Ню Брънзуик - 44 хиляди.

Атлантическото крайбрежие на Канада е връхлитано от огромни вълни, чиято височина може да надхвърли 12 метра, заявиха от Канадския център за прогнозиране на урагани.

АП съобщи за отнесени в океана къщи и паднали покриви. За момента няма данни за пострадали хора.

По-рано тази седмица Фиона премина като ураган над Карибско море. Съобщено бе за четирима загинали в американската територия Пуерто Рико, двама в Доминиканската република и един в Гваделупа - френска отвъдморска територия, припомня АФП.

Междувременно американският Национален център за ураганите съобщи, че над Карибско море се е образувала нова тропическа буря, наречена Иън, предаде АП.

Очаква се тя да продължи да набира сила и да удари като ураган Куба във вторник сутринта и Южна Флорида - рано в сряда. В момента Иън се намира на повече от 400 километра югоизточно от Кингстън, столицата на Ямайка, и се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 24 километра в час. На Каймановите острови, британска отвъдморска територия, е издадено предупреждение за възможно преминаване на ураган.

Космическата агенция на САЩ (НАСА) съобщи по-рано днес, че предвиденото за вторник пробно изстрелване на мегаракетата, която е част от очакваната с голям интерес програма "Артемис 1" ("Артемида 1") за кацане на хора на Луната, се отлага заради новата буря. Космодрумът Кейп Канаверал, от който е планирано да бъде изстреляна ракетата, се намира в югоизточния американски щат Флорида, който се очаква да бъде връхлетян от Иън в сряда сутринта.