Ураганът "Милтън" идва, хиляди бягат от Флорида

Очаква се бурята да удари с пълна сила гъсто населения град Тампа Бей в ранните часове на сряда американско време

САЩ
18:54 - 08 Октомври 2024
9920
Ураганът "Милтън" идва, хиляди бягат от Флорида

Американският щат Флорида се готви за най-мащабната евакуация от години насам заради урагана Милтън. Природното бедствие за кратко беше категоризирано като буря от пета категория, а след това се върна към четвърта категория. 

Милтън навява свирепи ветрове със скорост до 250 км/ч, докато се движи покрай северния край на мексиканския полуостров Юкатан. Синоптиците от Националния център по ураганите (NHC) казват, че са възможни „катастрофални" бурни вълни по крайбрежните райони.

Очаква се бурята да удари с пълна сила гъсто населения град Тампа Бей в ранните часове на сряда американско време (във вторник срещу сряда българско време), по-малко от две седмици, след като щатът беше засегнат от урагана Хелън.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис предупреди, че времето за евакуация изтича бързо. 

„Трябва да приемем, че това ще бъде чудовище", заяви ДеСантис.

Предупрежденията за урагана Милтън идват само 10 дни, след като ураганът Хелън - най-смъртоносната континентална буря след Катрина през 2005 г., връхлетя югоизточната част на САЩ, убивайки най-малко 225 души. Стотици други са все още в неизвестност.

Очаква се ураганът Милтън да отслабне, докато се движи над Мексиканския залив, и да спадне до трета категория в момента, в който ще достигне сушата в залива Тампа във Флорида в сряда вечерта американско време (сряда по обяд българско време).

Окръзите започнаха да издават заповеди за евакуация в понеделник, а таксите за преминаване по пътищата в западната и централната част на Флорида ще бъдат спрени.

В южната част на Флорида започнаха да се образуват дълги опашки по бензиностанциите, като някои от тях съобщават, че горивото е свършило.

Опашките в магазините също бяха огромни, а щандовете за тоалетна хартия и хляб бяха опразнени първо.