Урок по български в Театъра на армията

Поетичният спектакъл "На теб, Българийо свещена" по Иван Вазов ще бъде представен премиерно на 4 март

Култура
16:55 - 04 Март 2020
2009
Урок по български в Театъра на армията

Премиерните представления на "Урок по български - за теб, Българийо свещена" (поетичен спектакъл по Иван Вазов) са на 4, 16 и 29 март от 19.30 ч. в Театър "Българска армия". В сценичната адаптация на Иван Налбантов е включена почти цялата трупа на ТБА. Консултант на проекта е проф. Владимир Атанасов. Сценографията и костюмите са на Нина Пашова, музиката - на Добрин Векилов-Дони.

"Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците и томовете книжнина за живота и творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а ще се опитаме със средствата на словесно-изпълнителското изкуство (или тъй нареченото художествено слово) да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби. Терминът "художествено слово" има двояко значение. Художествено е словото на автора, тоест писмената реч (в нашия случай то е безспорно и е вечна класика). Художествено би могло да бъде и словото на изпълнителя, който го изпълнява, тоест живото и говоримо слово", посочва Иван Налбантов.

"Народният поет е пръв и голям представител на нравствения, обществен и естетически идеализъм след Освобождението. Неговото художествено слово е част от българския литературен канон - творец без съперник по обхват и дълбочина, най-търсеният и предпочитан български автор. Вазов изгражда историческата, нравствена и гражданска култура на съвременния човек.

С Вазов започва професионалното битие на българската поезия, нейното обогатяване като език, сюжети, образност, мотиви, нови ритмически и интонационни структури. Поезията му е великолепен пример за естествено свързване на народната реч и книжовната норма. И до днес остарелите форми придават специфична "вазовска" стилова оцветеност на неговите стихове.

Днес Вазовото слово живее в новия проект за театрален урок на Театър "Българска армия".

Българското слово обича Вазовата поезия и изпълва театъра. Нека го чуем и заживеем с ентусиазма, кипежа, тревогите и тъгите, които е пренесло в културната ни памет", пише проф. Владимир Атанасов.

В поетичен спектакъл по Иван Вазов ще звучат "Паисий", "Българският език", "Раковски", "Левски", "Кочо (Защитата на Перущица), "Възспоменания от Батак", "Опълченците на Шипка", "Той не умира", "Новото гробище над Сливница", "Майка ми", "Отечество любезно, как хубаво си ти", "Моите песни". 

Изпълняват Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева-Нети, Александър Дойнов, Веселин Анчев, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Евелин Костова, Ели Колева - гост, Иван Налбантов, Калин Иванов, Лара Златарева, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Стефка Янорова, Тигран Торосян.