Урсула: Aтаките срещу политици създават рискове за демокрацията

Председателката на ЕК посочи, че нападателите трябва „да усетят пълната сила на закона“

Новини
15:17 - 08 Май 2024
1521
Урсула: Aтаките срещу политици създават рискове за демокрацията

Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейската комисия, призова за настойчиви действия за справяне с атаките срещу политици в Германия, съобщи ДПА и БТА.

Тя отправи призива си по време на реч пред десноцентристкия Християндемократически съюз в Берлин след поредица от нападения срещу политици. Последните атаки бяха извършени вчера срещу член на „Зелената партия“ в Дрезден, както и срещу местен лидер на Социалдемократическата партия в Берлин.

„Когато говорим за заплахите срещу нашата демокрация, не става въпрос само за позиции или за информационно съдържание. Става въпрос и за хората“, каза Фон дер Лайен, която е германка по произход.

„Ако тези хора вече не са в безопасност, тогава нашата демокрация също повече не е в безопасност“,

добави тя.

Фон дер Лайен посочи, че нападателите трябва „да усетят пълната сила на закона“.

„Трябва да опазим от атаки всички онези, които стоят зад нашето демократично общество и нашата страна – независимо към коя партия принадлежат, дали са на частни събития, по време на предизборни кампании или при изпълнение на служебните си задължения, денем или нощем“, каза тя.

Фон дер Лайен наблегна, че това важи за политици от всички нива, от местни градски съветници до членове както на германския, така и на Европейския парламент.

В петък миналата седмица, политикът социалдемократ Матиас Еке, който е и депутат в Европейския парламент, беше сериозно ранен по време на побой, нанесен му от четирима млади мъже, докато разлепваше плакати за кампанията си в източногерманския град Дрезден.