Урсула е на посещение в Северна Македония

За тази вечер са предвидени и разговори президента Стево Пендаровск

Новини
21:50 - 26 Октомври 2022
1845
Урсула е на посещение в Северна Македония

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в Северна Македония, съобщава Novini.bg.

Правителствена делегация, ръководена от премиера на РС Македония Димитър Ковачевски, я посрещна с най-високи почести на площада пред сградата на правителството.

Убедена съм, че Северна Македония ще намери убедителни аргументи да приеме промените в конституцията, заяви в Скопие председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава БГНЕС.

На съвместната пресконференция с македонския премиер Димитър Ковачевски Фон дер Лайен  каза: "Убедена съм, че гражданите на Северна Македония ще се отнесат положително и ще гласуват в подкрепа на промените в конституцията".

Програмата на визитата на Фон дер Лайен предвижда разговори на четири очи и двустранни срещи, които ще бъдат последвани от подписването на договор между РС Македония и ЕС за оперативни дейности от страна на ФРОНТЕКС в РС Македония.

Очаква се след това двамата лидери да дадат съвместна пресконференция. За тази вечер са предвидени и разговори на Урсула фон дер Лайен с македонския президент Стево Пендаровски.

С посещението си в Скопие Фон дер Лайен започва обиколката си в страните от Западните Балкани, която ще продължи до 29 октомври.

Основното послание, което се очаква да отправи председателят на Европейската комисия, е ангажиментът на ЕС към европейската интеграция на региона. Както информира Делегацията на ЕК в Скопие, Фон дер Лайен ще представи допълнителната подкрепа, която ЕС ще окаже на Северна Македония и региона, за да помогне за смекчаване на настоящата енергийна криза.