Урсула фон дер Лайен чака спешно еврокомисар от Лондон

Новоизбраният шеф на ЕК изпрати писмо до Борис Джонсън

Новини
14:22 - 06 Ноември 2019
1505
Урсула фон дер Лайен чака спешно еврокомисар от Лондон

Новоизбраният шеф на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до британския премиер Борис Джонсън с искане Обединеното кралство да даде предложение за еврокомисар от страната, съобщи говорителката на новата комисия Дана Спинан.

„В това писмо тя насърчава премиера да предложи също така и кандидати от женски пол, като се има предвид нейната цел да създаде Комисия, в която да има равенство между мъже и жени“, каза тя. 

Спинан уточни, че Фон дер Лайен е помолила британския премиер да действа бързо, така че новата Комисия да бъде гласувана в края на този месец и да встъпи в длъжност на 1 декември.

Фон дер Лайен заяви още преди 15-ина дни, че ще поиска от Великобритания да номинира свой еврокомисар, ако й бъде дадена нова отсрочка за Брекзит след 31 октомври.

Пред репортери в Хелзинки на съвместна пресконференция с финландския премиер Анти Рине, тя каза, че "ако Великобритания остане в ЕС след края на месеца, "тогава аз, разбира се, ще поискам Лондон да изпрати комисар" в Брюксел.