При отлагане на Брекзит Урсула фон дер Лайен иска Лондон да номинира еврокомисар

Великобритания вероятно пак ще удължи срока за излизането си от ЕС

ЕС
17:56 - 24 Октомври 2019
2029
При отлагане на Брекзит Урсула фон дер Лайен иска Лондон да номинира еврокомисар

Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на която скоро предстои да заеме поста си, каза, че ще поиска от Великобритания да номинира свой еврокомисар, ако й бъде дадена нова отсрочка за Брекзит след изтичащия сегашен краен срок - 31 октомври, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА.

Пред репортери в Хелзинки на съвместна пресконференция с финландския премиер Анти Рине, тя каза, че "ако Великобритания остане в ЕС след края на месеца, "тогава аз, разбира се, ще поискам Лондон да изпрати комисар" в Брюксел. Лайен добави, че изгледите срокът за Брекзит отново да бъде продължен, са "много добри", но отбеляза, че периодът на продължението засега е неясен.

Рине, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС, на свой ред каза, че голямо мнозинство - "може би всички страни" - подкрепят даването на отсрочка на Великобритания. Той изрази надежда, че решението за това може да бъде взето "чрез писмена процедура" (между лидерите на страните членки), но добави, че е готов да присъства и на извънредна среща на върха по въпроса, ако се наложи.