Урсула фон дер Лайен е на посещение във Вашингтон

САЩ и ЕС също така са в тясно политическо и икономическо сътрудничество

ЕС
15:19 - 10 Март 2023
1424
Урсула фон дер Лайен е на посещение във Вашингтон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в САЩ и ще се срещне днес с президента Джо Байдън, предаде ДПА.

Тя пристигна от съседна Канада, която обсипа с хвалебствия страната за подкрепата ѝ за Украйна. "Канада спаси Украйна", каза Фон дер Лайен по време на своята визита, която бе посветена и на осигуряването на доставки на суровини за ЕС.

След напрежението при управлението на предишния американски президент Доналд Тръмп отношения между Съединените щати и Европейския съюз се подобриха със създаването на нов форум за технологии, споразумение за личните на данните и отмяна на митата за производство на самолети "Боинг" и "Еърбъс", отбелязва ДПА.

САЩ и ЕС също така са в тясно политическо и икономическо сътрудничество в подкрепата си за Украйна срещу Русия. В двустранните отношения обаче остават и проблеми, обобщава агенцията.

Освен търсенето на нови доставки на важни суровини, Фон дер Лайен се надява да осигури по-благоприятни условия за европейските производители във връзка с приетия в Съединените щати Закон за намаляване на инфлацията.

Огромният пакет от субсидии и данъчни облекчения за чисти технологии в САЩ предизвика опасения в ЕС, че европейските производства може да искат да се възползват от тях и да се преместят на американска земя, вземайки със себе си ценни умения, работни места и данъчни приходи.

Преговорите между САЩ и ЕС за намиране на решение по въпроса се водят от октомври миналата година. Следващата седмица Европейската комисия трябва да излезе със становище, като някои наблюдатели се опасяват да не започне своеобразна война на субсидии, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.