Урсула фон дер Лайен: ЕС и Русия остават търговски партньори

В същото време ЕС вярва, че „Русия оспорва ценностите и интересите на Съюза”

Свят
13:06 - 25 Май 2021
2233
Урсула фон дер Лайен: ЕС и Русия остават търговски партньори

Европейският съюз и Русия са тясно свързани и остават съседи и важни търговски партньори, въпреки всички проблеми. Това заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на пресконференция след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, предава ТАСС.

„Русия е най-голямата ни съседка, Русия и ЕС са тясно свързани, остават съседи и важни търговски партньори. Русия е важен участник в решаването на глобалните предизвикателства. Затова помолихме ръководителя на дипломацията Жозеп Борел да представи доклад за Русия и да разгледаме отношенията с нея в светлината на този отчет“, каза тя.

В същото време ЕС вярва, че „Русия оспорва ценностите и интересите на Европейския съюз чрез саботаж, дезинформация и кибератаки“, каза ръководителят на ЕК. „Всички се съгласиха, че Русия оспорва нашите ценности и интереси“, добави тя.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на свой ред подчерта, че стратегическата дискусия за Русия на срещата на върха е „много дълбока и полезна“. „През последния месец почувствахме, че е важно да проведем задълбочен дебат за Русия. И честно казано, днешната дискусия беше полезна за подготовката на следващата стъпка. Тази стъпка е глобален доклад за различни области на нашите отношения с Русия, който поискахме да се подготвим“, каза той.

“Това ще ни позволи да формираме стратегическа визия и може би дори стратегически действия по отношение на Русия“.

Отговаряйки на въпросите на журналистите, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази мнение, че енергийното сътрудничество между Русия и ЕС, включително „Северен поток 2“, няма да допринесе за модернизацията на Русия и няма да доведе до промени в страната.

„Това, което виждаме в Русия днес, е икономика, на която много липсва модернизация и е много зависима от енергийните приходи. Следователно вярвам, че такова сътрудничество на енергийно ниво няма да доведе до модернизация и няма да доведе до реална промяна“, отговори тя на въпрос дали е помолила германското правителство да спре „СП2“.