Урсула фон дер Лайен на крака при Макрон (СНИМКИ)

Топли прегръдки и уверения за сътрудничество между европейските лидери

Топ
19:03 - 23 Юли 2019
6563
Урсула фон дер Лайен на крака при Макрон (СНИМКИ)

"Между нас двамата има съгласие да работим заедно за една силна, обединена и амбициозна Европа. Знам, че Вие ще ме подкрепяте", каза новоизбраната шефка на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен на френския президент Еманюел Макрон, с когото се срещна в Елисейския дворец. Това е първата официална визита на германката, откакто е на поста си в Брюксел. 

Еманюел Макрон подчерта, че той и Франция са напълно съгласни с изложената от Фон дер Лайен пред Европейския парламент програма. Според френския президент сред приоритетите на Фон дер Лайен, които Франция подкрепя, са желанието за водене на амбициозна политика в сферата на борбата с климатичните изменения, усилията за социална справедливост, насърчаването на Европа, която защитава и която знае как да се справи с миграционния въпрос, а също така и борбата за Европа на ценностите, която защитава принципите на правовата държава и свободата на пресата.

"Вие ще отворите нова страница за Европейския съюз", каза Макрон на Фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжност като председател на Европейската комисия на 1 ноември и ще стане приемник на Жан-Клод Юнкер.

Макрон изтъкна, че фактът, че за първи път председател на Европейската комисия ще е жена, е олицетворение на една нова визия, нова амбиция и на желанието на Европа да се възроди.

На работния обяд Макрон и Фон дер Лайен обсъдиха и въпроса какъв ресор ще поеме новият френски еврокомисар.

Париж изрази желание изборът на ресор на френския еврокомисар да отразява един от двата най-сериозни политически приоритета на Франция - икономиката или борбата с климатичните промени.

Сегашният френски еврокомисар Пиер Московиси е еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси, отбелязва Франс прес.