Урсула фон дер Лайен осъди ръста на антисемитизма

ЕС
19:05 - 26 Януари 2024
2429
Урсула фон дер Лайен осъди ръста на антисемитизма

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди днес големия ръст на антисемитизма из Европа след терористичните нападения на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде ДПА.

"Евреите в Европа отново живеят в страх", каза Фон дер Лайен преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста и 79-тата годишнина от освобождаването на концентрационния лагер "Аушвиц".

Жертвите на нацистката диктатура от десетилетия се почитат на 27 януари, денят, на който през 1945 г. германският концентрационен лагер в окупирана Полша е освободен от силите на Съветския съюз.

Фон дер Лайен призова ЕС "да си спомни за тези 6 милиона еврейски мъже, жени и деца, и за всички други жертви, сред които стотици хиляди роми, убити по време на Холокоста".

Председателката на ЕК каза, че възпоменанието на Холокоста "придобива ново значение" след терористичните нападения на палестинската радикална групировка "Хамас", предаде БТА. 

"Еврейският народ е тормозен, унижаван и атакуван на улицата, в училище, в университета. Съсипват се синагоги, а еврейски гробища се оскверняват", каза Фон дер Лайен. "Няма място за антисемитизъм, особено тук в Европа", допълни тя.

След нападенията на 7 октомври са извършени над 1200 антисемитски прояви в Германия, каза наскоро началникът на германската разузнавателна служба Томас Халденванг.