Урсула фон дер Лайен: Поне 10 жени ще има в следващата ЕК

Актуални новини
16:52 - 04 Септември 2024
782
Урсула фон дер Лайен: Поне 10 жени ще има в следващата ЕК

Жените в следващата Европейска комисия ще бъдат поне 10, обяви днес през журналисти председателят Урсула фон дер Лайен. Според нея в първоначалните предложения на държавите е имало само четири жени, освен самата фон дер Лайен и Кая Калас, която беше одобрена като дипломат номер едно на ЕС.

Но след като е настояла пред държавите, в момента бройката на жените е достигнала двуцифрено число. Германката уточни, че все още продължава разговорите с кандидат-комисарите.

Фон дер Лайен обясни, че критерий номер едно при избора е тяхната компетентност. Според нея е много важно те да имат опит като премиери, министри, зам.-министри или поне високопоставени дипломати или висши служители на евроинституциите.

Друг критерий, по думите на фон дер Лайен, е балансът - географски, политически и на половете. Затова тя настояваше държавите да представят по двама кандидати - жена и мъж,

но единствено България изпълни това искане.

Очаква се на 11 септември председателят на ЕК да представи пред председателския съвет на Европейския парламент предложението си за структурата и състава на новата комисия. След това започнат препитванията на бъдещите еврокомисари в съответните комисии на ЕП. Ако някой от тях не бъде одобрен от евродепутатите, какъвто беше случаят с българката Румяна Желева през 2009 година, съответната страна трябва да представи друг кандидат.

В Брюксел се надяват новата ЕК да встъпи в длъжност през ноември или най-късно декември, ако има повторни изслушвания в ЕП.

Вчера българските кандидати Екатерина Захариева и Юлиян Попов разговаряха в Брюксел поотделно с Урсула фон дер Лайен. Очакванията са фон дер Лайен да предпочете Захариева. Решението се очаква до края на тази седмица.