Урсула фон дер Лайен призова Москва да повлияе на Минск

Новини
17:23 - 15 Ноември 2021
1631
Урсула фон дер Лайен призова Москва да повлияе на Минск

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Москва да повлияе на Минск във връзка с потока от мигранти към Европа през Беларус в интерес на подобряване на отношенията с ЕС. Това съобщи тя, изказвайки се на икономическата конференция организирана от вестник Süddeutsche Zeitung.

„Според мен е много добре, че канцлерът (Ангела Меркел), с нейния богат опит и в светлината на дългогодишната й връзка с (президента на Русия Владимир) Путин, оказва подкрепа по този въпрос. Президентът Путин несъмнено има влияние върху (президента на Беларус Александър) Лукашенко“, заяви Фон дер Лайен.

„И мисля, че е много важно дали той (Путин) ще използва това влияние сега. Идните седмици ще го покажат“, каза тя. "В крайна сметка за президента Путин това е още по-важно в по-широк контекст - от гледна точка на подобряване на отношенията с нас (ЕС). По този въпрос е важно да видим, че той наистина ще използва влиянието си", каза председателят на Европейска комисия.

Фон дер Лайен отново обвини властите в Минск за случващото се и напомни, че днес ще бъдат приети нови санкции срещу Беларус. „Това ще бъде петата вълна (на санкции)“, каза тя, като подчерта, че авиокомпаниите са били предупредени за възможността да им бъдат наложени ограничения от ЕС, ако улесняват транспортирането на нелегални мигранти през Беларус.

"Ние сме бързи и решителни. Това не е двустранен проблем между Латвия, Литва и Полша, от една страна, и Беларус, от друга, а проблемът на ЕС и Беларус. И това не е проблем с миграцията, а опит на един автократичен режим, използващ хората, да дестабилизира своите демократични съседи. Той ще се провали“, каза Фон дер Лайен.