Урсула фон дер Лайен призова страните да дарят ваксини на Украйна

Актуални новини
13:21 - 08 Февруари 2021
2281
Урсула фон дер Лайен призова страните да дарят ваксини на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи призив към страните членки на ЕС да дарят на Украйна част от ваксините си срещу коронавируса. Молбата й беше включена във видеообръщение в рамките на киевския форум "Украйна 30. Коронавирус: Предизвикателства и отговори".

"В допълнение към COVAX, помолих и други страни членки на ЕС да дарят част от ваксините на Украйна", каза тя.

Председателят на Европейската комисия обяви още, че Украйна ще получи първите дози ваксини по COVAX през февруари и още няколко милиона дози до лятото. Тя също така припомни, че от началото на пандемията ЕС е помогнал на Киев с медицински маски и обдишващи апарати и е дарил 200 милиона евро за подкрепа на украинския бизнес по време на карантината.

Киев води преговори с всички световни производители на коронавирусни ваксини, с изключение на руските. В края на миналата година беше подписан договор за доставка на над 1,9 милиона дози ваксина на китайската компания Sinovac Biotech.

Украйна също така очаква доставката на ваксината по програмата COVAX: на първия етап Киев обяви, че ще получи 1,2 милиона дози от лекарството и общо според Министерството на здравеопазването на Украйна трябваше да бъдат отпуснати 8 милиона дози . В края на миналата седмица властите на страната обявиха, че през февруари страната ще получи първите 12 милиона дози ваксина COVID-19, произведени от AstraZeneca и Novavax.