Урсула фон дер Лайен се срещна с Екатерина Захариева и Юлиян Попов

Разговорите са били на четири очи, поотделно с двамата кандидати за еврокомисар

Политика
19:16 - 03 Септември 2024
852
Урсула фон дер Лайен се срещна с Екатерина Захариева и Юлиян Попов

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря днес следобед в Брюксел с кандидатите за еврокомисар на България Екатерина Захариева и Юлиян Попов, потвърдиха за NOVA източници в институцията.



Срещите са били на четири очи, поотделно с двамата кандидати. Очаква се Фон дер Лайен да разговаря лично с всички номинирани и на 11 или 12 септември да представи състава, структурата и ресорите на новата Еврокомисия. След това еврокомисарите трябва да преминат през изслушване в Европейския парламент.

Фон дер Лайен обеща в новата комисия да има равно представителство на мъжете и жените, но засега повечето държави са предложили мъже за еврокомисари. Затова очакванията са от българските кандидати тя да избере Захариева.

По-рано в предаването „Пресечна точка” журналистът и кореспондент на „Клуб Z” в Брюксел Момчил Инджов заяви, че: „Лично моето предположение е, че Урсула фон дер Лайен ще предпочете Екатерина Захариева по две причини. Първата е, че е жена, а жените са едва една трета. А другата причина е партийната принадлежност. Захариева е от ГЕРБ, от ЕНП, от която е и Урсула фон дер Лайен”.