Урсула фон дер Лайен: Украйна ни зашемети със смелостта си

ЕС
17:38 - 21 Юни 2023
1681
Урсула фон дер Лайен: Украйна ни зашемети със смелостта си

"Украйна ни зашемети със смелостта си. Тя трябва да спечели, ще спечели и ще получи нашата подкрепа не само докато е необходимо за гарантиране на мира", заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в реч на Конференцията за възстановяване на Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

"Всеки ден виждаме опустошенията, които Русия нанася на Украйна. Украинският народ преживява всевъзможни ужаси от всевъзможни посоки: от небето — огнени дъждове; от земята – гледат как градовете им потъват под вода. Русия изстрелва ракети срещу невинни цивилни граждани само защото един човек прави параноичен опит да възстанови една рухнала империя.

Всеки ден обаче виждаме и нещо друго. Лично аз го видях от първа ръка, когато за последен път посетих страната преди малко повече от месец. Видях държава, която прави всичко възможно да възкръсне от пепелта на войната. Всеки ден украинците ни показват за какво се борят и умират. Те го показват на бойното поле. Те го показват по улиците си. Те го показват в класните стаи. Те се борят за бъдещето си, за Украйна, свободна от руски нападатели, за Украйна, която решава собствената си съдба, за възстановяване и съживяване на Украйна. За малко повече от година украинците са почистили развалините от 2 000 км. пътища, възстановили са над 40 моста, обновили са 900 ЖП-гари и депа. Всичко това, докато водят война за оцеляване. Но украинците не само възстановяват това, което е било преди. Те ни показват как вече променят страната си. Украинците преосмислят бъдещето си на фона на всички загуби, болка и страдание.

Позволете ми да ви разкажа за Училище № 17 в град Ирпин. Шрапнел поврежда покрива на училището, срутва стените, счупва всички прозорци и разрушава отоплителната система. Децата се върнаха в клас в условия на немислим студ, докато местна НПО се включи с едно просто и креативно решение. Те са инсталирали слънчеви панели на покрива, така че децата да могат да се учат на топло. Тази малка, но смислена употреба на чиста енергия за връщане към нормалния живот е само един пример за това как Украйна не просто се възстановява, но преосмисля себе си.

Украйна ни зашемети и със смелостта си. Хората й ни вдъхновяват с изобретателността си. И ни възхитиха с начина, по който трансформират страната си, следвайки мечтата си. И, скъпи приятели, именно тази мечта за по-чиста, по-екологична и по-модерна Украйна ще се окаже трайното наследство на тази война. Наша отговорност е да помогнем за постигането на тази цел. Защото украинците се борят не само за своя суверенитет, но и за нас, за нашата свобода, за нашите ценности. Изобщо не можем да се мерим с тяхната саможертва. Но можем да бъдем – и сме единни, координирани и решителни, че Украйна трябва да спечели, ще спечели и ще получи нашата подкрепа не само докато е необходимо за гарантиране на мира, но и докато Украйна се превърне в страната, за която те мечтаят. Държава, която привлича чуждестранни инвестиции. Държава, която управлява бъдещето си. Държава, която е член на Европейския съюз.