Урсула кацна на Лампедуза, ще гледа мигранти

По неофициални данни от почти седмица насам само от бреговете на Тунис на острова са пристигнали над 9000 души

Новини
12:28 - 17 Септември 2023
3775
Урсула кацна на Лампедуза, ще гледа мигранти

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на остров Лампедуза. Поводът е имиграционният поток от бреговете на Тунис към острова през последните дни, който не спира и през днешния ден.

Урсула фон дер Лайен пътува на борда на италианския правителствен самолет заедно с премиерката на Италия Джорджия Мелони и с  еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Очаква се след посещението им на местата свързани с мигрантите, те да дадат съвместна пресконференция.

През изминалата нощ миграционната вълна не спря и на острова пристигнаха над 200 имигранти сред които жени и деца от Сирия, Египет, Судан и др., потеглили от либийските брегове и платили по 4000 долара на човек за превоза.

По неофициални данни от почти седмица насам само от бреговете на Тунис на Лампедуза са пристигнали над 9000 души. Поетапно и на групи те се отвеждат към други точки на Италия, но положението на острова остава много критично.  Местното население протестира срещу изграждането на палатков лагер, обезпокоено, че няма да е временен. Италиански информационни източници припомнят за Меморандум подписан през юли между ЕС , Италия и Тунис.

Според ежедневника "Ла Стампа" поводът за имиграционната вълна е, че Европа не е превела 105 милиона евро на Тунис за контрол на границите срещу нелегалната имиграция.