Урсула: Партии като българската "Възраждане" искат да унищожат ЕС

Фон дер Лайен повтори, че критериите за коалиция на ЕНП след изборите са три – партньорите да бъдат проевропейски, проукраински и против Путин

Политика
17:36 - 23 Май 2024
5677
Урсула: Партии като българската "Възраждане" искат да унищожат ЕС

"Партии като „Възраждане“ в България имат различни имена, но имат един общ знаменател – да разрушат ЕС. И ние няма да го допуснем." Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фхон дер Лайен, която е и водещ кандидат за поста на Европейската народна партия (ЕНП).

Тя говори по време на организиран от Евровизия дебат на водещите кандидати на пет паневропейски партии. Той се състоя в Европейския парламент в Брюксел.

Тя бе попитана за пореден път готова ли е да работи с десни формации от следващия Европейски парламент.

Фон дер Лайен повтори, че критериите за коалиция на ЕНП след изборите са три – партньорите да бъдат проевропейски, проукраински и против Путин и да подкрепят върховенството на закона.

„Ако погледнете, например, Национален сбор във Франция или „Алтернатива за Германия“ (АзГ) или пък „Възраждане“ или „Конфедерация“ в Полша - всички те могат да се назовават различно и да имат различни принципи, но имат едно общо нещо. Те са приятели на Путин и искат да разрушат нашата Европа. И ние няма да позволим това да се случи“, категорична бе тя.
Отговорът й бе посрещнат от аплодисменти.

Кандидатите отговаряха на въпроси както на присъстващи в залата гости, така и на хора, дошли в представителствата на ЕП в страните членки на Съюза.