Урсула подписва 12-те милиарда евро за България (НА ЖИВО)

Политика
10:03 - 07 Април 2022 (обновена)
2882
Урсула подписва 12-те милиарда евро за България (НА ЖИВО)

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подписва българския План за възстановяване и устойчивост заедно с премиера Кирил Петков. Двамата се срещнаха на четири очи тази сутрин. "Този план е работещ", заяви Петков, след като представи акцентите от Плана. 

Фон дер Лайен се обърна към него със "скъпи Кирил". "Трябва да съчетаем върховите постижения в науката с бизнес сектора, така че да се създадат успешни проекти с добавена стойност. Иновациите са важни, за да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви. Те ще бъдат създадени тук със сигурни технологии. А това е безценен актив във все по-бурен свят", каза тя. 

"Вашият план е изключителен. Близо 60% от него подкрепя зеления преход. Затова ЕК днес дава "зелена" светлина за осъществяването му", заяви Фон дер Лайен. 

Тя отбеляза декарбонизацията, съхраняването на енергия, реформа в пазара на електричество, инвестиции в интелигентни мрежи, както и във връзките с Румъния и Гърция с цел откъсване от зависимостта от Русия, като основните плюсове на родния План. 

"Планът ви гарантира, че обществените услуги става по-достъпни чрез цифровизация. Той гарантира, че в България ще има комуникации в най-отдалечените райони. Както и да се разработва 5G мрежата. 450 милиона евро се концентрират върху това да се дадат на българските студенти и работници правилните дигитални умения", каза още шефката на ЕК. 

Фон дер Лайен благодари на кабинета за щедростта, изразена от България, както и за солидарността спрямо украинските бежанци. 

На въпрос как може да се предотврати спирането на европейски средства, шефката на ЕК отбеляза изрично като задължителна стъпка - отчетността на главния прокурор. 

"Имате ясен план и цели. Основното е отчетността. Това важи за всяка система. Трябва да има взаимен контрол. Само така може да се стигне до реформа", отбеляза тя, но не уточни дали подкрепя закриването на спецправосъдието у нас. 

По повод искането на Русия газът да се плаща в рубли, Фон дер Лайен напомни, че са важни сключените договори за доставки и в тях е разписано изрично плащане или в евро, или в долари, но не и в рубли. 

"Заложените реформи не са обещания, а реални задачи за изпълнение. Особено за това никой да не е над закона, както и да има контрол върху главния прокурор. Планът ни дава реалния стимул България да стане една прозрачна, правова държава", отбеляза на свой ред Кирил Петков. 

"Нищо няма да е същото след войната. Знам, че България може да води процеса по присъединяването на Република Северна Македония и Албания към ЕС, в това бурно време е изключително важно", завърши Фон дер Лайен. И даде да се разбере, че София ще се наложи да вдигне ветото върху Скопие в най-скоро време.