Урсула: Западът не трябва да се отказва от помощта за Украйна

ЕС
14:26 - 16 Януари 2024
1616
Урсула: Западът не трябва да се отказва от помощта за Украйна

Западът не трябва да се отказва да снабдява Украйна с оръжие и пари, ако иска Киев да успее във войната си срещу Русия, предупреди във вторник шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Украйна може да надделее в тази война, но ние трябва да продължим да даваме сила на тяхната съпротива", каза тя пред бизнес лидерите на Световния икономически форум в Давос, призовавайки западните съюзници на Киев да продължат доставките на оръжие и финансовата си подкрепа за Украйна.

"Украинците се нуждаят от предвидимо финансиране през 2024 г. и след това. Те се нуждаят от достатъчно и продължително снабдяване с оръжия, за да защитят Украйна и да си върнат законната територия."

Украинският президент Владимир Зеленски никога няма да се съгласи на замразяване на войната с Русия, заяви в Давос ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Йермак.

Военната помощ за Украйна, заедно с добавянето на 5 милиарда евро към Европейския механизъм за подпомагане на мира, може да бъде в дневния ред на лидерите на ЕС, когато се срещнат на специална среща на върха на 1 февруари.