US компания финансира наш лекар с $50 000

У нас
11:36 - 19 Април 2019
2323
US компания финансира наш лекар с $50 000

Американска фармацевтична компания ще финансира изследванията на д-р Камелия Койчева от Велико Търново. Болярката е сред тримата лекари, които популярна US компания ще подкрепи с близо 50 000 долара за проучвания, свързани с болестта на Паркинсон. Останалите двама са американци.

58-годишната българка била одобрена благодарение на високо оценена нейна разработка, в която представила обнадеждаващи факти за заболяването. Целта на предстоящите ѝ изследвания касаят действието на нови медикаменти, които да отложат във времето последиците на невродегеративната болест и да дадат шанс на страдащите от нея да живеят пълноценно.

Д-р Койчева ще работи с около 1000 болни на възраст от 40 до 60 години, макар заболяването да покосява предимно хора от третата възраст, пише „Борба”. Ще бъде проследено как те се повлияват от експерименталните лекарства, като ще се вземе под внимание полът им, стадият на болестта, придружаващи заболявания, начинът на живот – в това число двигателната активност и хранителната диета, която спазват.

Резултатите ще бъдат обобщени във финална разработка, на базата на която ще се създадат медикаменти, подходящи за всички болни от паркинсон. „Колкото по-рано се започне агресивна терапия, толкова по-рано ще се отложат сериозните проявления на болестта. Ако не се вземат мерки, тя прогресира. Друга наша идея е да разработим ваксина срещу паркинсон. Заболяването не е наследствено, за да прогнозираме дали се налага имунизация, затова има доста работа в това направление“, коментира д-р Койчева.

Това не е първото голямо постижение в кариерата на лекарката от Велико Търново. Тя бе сред номинираните за отличие в традиционните годишни награди на Националната организация на болните от паркинсон в САЩ през 2018 година. Болярката бе номинирана от съсловната организация на медиците в щата Луизиана и се съревноваваше с още 34 души в категория изследвания.

Д-р Койчева е потомствен лекар от старата столица, завършила е медицина в София, а в зората на демокрацията емигрира в САЩ. В страната на неограничените възможности специализира неврология в Ню Орлиънс, където работи до 2010 година. След това става част от фармацевтичния бранш.