US самолетоносачът Ейбрахам Линкълн ще брани Израел от Иран

Мобилизацията идва след убийствата на лидери на "Хамас" и "Хизбула" в Бейрут и Техеран през изминалата седмица

Новини
09:49 - 04 Август 2024
1445
US самолетоносачът Ейбрахам Линкълн ще брани Израел от Иран

САЩ пренасочват повече военноморски сили към Близкия изток, за да защитят Израел и американските сили от потенциална атака от страна на Иран и неговите съюзници, съобщи Пентагонът.

Министърът на отбраната Лойд Остин нареди американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", който в момента действа в Тихия океан, и придружаващите го ескадрени миноносци да се отправят към региона заедно с допълнителна ескадрила изтребители.

В Близкия изток ще бъдат разположени и допълнителни части за балистична противовъздушна отбрана, не само за защита на Израел, но

и за защита на американските сили в Ирак и Сирия, които са подложени на атаки.

Военните способности на САЩ, които вече се намират в региона, включват сухопътни и военновъздушни сили, както и новоразположени разрушители, кораби-амфибии и самолетоносач, които да помогнат за отблъскване на атаки от Иран, Йемен или Ливан.

Говорителят на Пентагона Сабрина Сингх заяви по-рано, че Остин подготвя "множество предстоящи ходове на позициониране на силите, за да засили защитата на силите на САЩ" и Израел, съобщи Си Ен Ен.

Мобилизацията идва след убийствата на лидери на "Хамас" и "Хизбула" в Бейрут и Техеран през изминалата седмица. Израел заяви, че има заслуга за първото, но не е коментирал публично второто.

Съществува голяма загриженост, че убийството на Хания и високопоставения оперативен работник на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут

ще предизвика по-непредсказуем отговор от нападението на Иран срещу Израел на 13 април,

което беше предварително телеграфирано по начин, който позволи на САЩ, Франция и Обединеното кралство да помогнат на Израел да отблъсне над 300 ракети и безпилотни самолети.

В телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху президентът Джо Байдън заяви, че САЩ ще предоставят допълнителни военни средства, за да "подкрепят защитата на Израел срещу заплахи".

Иранските съюзници - Хизбула в Ливан и хутите в Йемен -

биха могли да ударят Израел от няколко посоки едновременно,

усложнявайки защитата, която вече е натисната от продължаващата война в Газа и месеците на ракетни и нападения от Ливан.

Лидерът на Хизбула Хасан Насрала предположи тази седмица, че може да се планира координирана атака срещу Израел. "Тъй като те са избрали да се бият с всички, не знаят откъде ще дойде отговорът", каза той. "Отговорът ще дойде поотделно или координирано".

Лидерът на хутите Абдул Малик ал-Хути заплаши с "военен отговор на тези престъпления, които са безсрамни и опасни, като представляват сериозна ескалация от страна на израелския враг".