US-санкции удариха 24 китайски фирми

Икономика
22:50 - 22 Май 2020
1204
US-санкции удариха 24 китайски фирми

В петък Министерството на търговията на Съединените щати наложи санкции на 24 китайски правителствени и търговски организации заради "извършване на дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика" на САЩ, съобщи БНР.

Компаниите, обвинени във връзки с оръжия за масово унищожение и военни действия, включват такива, базирани в континентален Китай, както и в Хонконг и на Каймановите острови.

"Новото попълнение на списъка с компании демонстрира нашият ангажимент за предотвратяване на използването на американски стоки и технологии в дейности, които подкопават нашите интереси,“ заяви министърът на търговията Уилбър Рос.

Министерството на търговията също така добави девет китайски дружества към своя списък с юридически лица, твърдейки, че те са "съучастници" в злоупотребите с човешки права срещу мюсюлманските малцинства в Синдзян.

Този ход идва на фона на нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин заради коронавируса, както и във връзка с предложения от Китай закон за националната сигурност в Хонконг.