US сенатори изслушаха шефовете на най-големите социални мрежи

Новини
10:18 - 01 Февруари 2024
983
US сенатори изслушаха шефовете на най-големите социални мрежи

Правната комисия на Сената на САЩ изслуша изпълнителните директори на някой от най-големите социални мрежи в страната и света заради недостатъците при осигуряване на безопасна среда на младите в интернет пространството.

Сенатори и от двете партии подложиха на многочасов кръстосан разпит изпълнителните директори на компании, като Мета, в която влизат Фейсбук и Инстаграм, ТикТок, Х, Дискорд и други. В залата присъстваха и родители на деца, посегнали на живота си или пострадали след тормоз в социалните мрежи.

Някои от присъстващите носиха снимки на децата си, а главният изпълнителен директор на Мета Марк Зукърбърг се обърна, за да се извини на родителите.

За разлика от предишните изслушвания, които се фокусираха основно върху самите платформи и тяхното съдържание, сенаторите настояха за подкрепа от страна на социалните мрежи по отношение на различни законодателни актове, предназначени да се справят с онлайн безопасността.

Американските законодатели не са предприемали значителни стъпки по отношение безопасността на децата в интернет през последните 25 години и по време на изслушването много от тях отбелязаха, че действията в тази посока са отдавна закъснели, но и че в двете партии има желание за решителни стъпки.

В Конгреса вече са внесени различни законопроекти, сред които "Законът за онлайн безопасност на децата", който предвижда онлайн услугите като социални мрежи, сайтове за видеоигри и приложения за съобщения да предприемат мерки за предотвратяване на вреди – включително онлайн тормоз, сексуална експлоатация, подтикване към анорексия и самонараняване, както и към агресивен маркетинг, когато потребителите са непълнолетни. Освен това законът ще изисква платформите да включват по подразбиране най-високите настройки за поверителност и безопасност за всички потребители под 18 години.