US-войници са ранени при военен сблъсък в Сирия

Руски автомобил ударил возило на американските сили?

Свят
21:24 - 26 Август 2020
1816
US-войници са ранени при военен сблъсък в Сирия

Малък брой американски войски са ранени по време на взаимодействие с руските сили в Сирия, заявиха двама американски служители пред "Ройтерс" в сряда. 

Един от служителите заяви, че нараняванията са резултат от сблъсък, а не от размяна на огън. Другият служител заяви, че инцидентът е станал по-рано тази седмица в Североизточна Сирия и нараняванията са леки.

Пентагонът и централното командване на американските военни, които ръководят американските сили в региона, отказаха коментар.

Четирима военнослужещи са диагностицирани с леки симптоми на мозъчно сътресение след инцидента, според проект на изявление на Пентагона, прегледано от "Политико".

Видеоклипове в Twitter показват, че руски автомобил удря американско превозно средство и руски хеликоптер летял ниско над американските сили.

Според прегледаната от "Политико" информация от централното командване на САЩ, руският автомобил умишлено е ударил коалиционно превозно средство и че четирима американски войници са ранени. Руското превозно средство опасно е преследвало американските сили, се казва в съобщението.

САЩ разполага с около 500 военнослужещи в Сирия, предимно в североизточната част на страната. Американските войски се сражават заедно със Сирийските демократични сили, за да унищожат остатъците от бойната група "Ислямска държава".

Руските и американските военни действат в непосредствена близост в Сирия през цялата продължителна гражданска война в страната, а командирите поддържат комуникационна линия, за да не се стига до инциденти.

Въпреки това през последните месеци руските сили все по-често навлизат на контролирана от американските войски територия в Източна Сирия, част от това, което официалните лица казват, е умишлена кампания за изтласкване на американските военни от региона, съобщи "Политико" през юни.