Ушев брани спецсъдилищата с ЕС норми

Политика
18:49 - 18 Май 2021
2355
Ушев брани спецсъдилищата с ЕС норми

"Специализираният наказателен съд започна работа през 2012 година по дела извършени от ОПГ. Това са убийства, отвличания, трафик на хора, данъчни престъпления. Впоследствие бяха добавени и делата срещу републиката и тероризма, а след това и делата за корупцията по високите етажи на властта. Ние сме подложени на непрекъснато наблюдение от международни организации", заяви председателят на Специализирания апелативен съд Георги Ушев. 

По думите му, специализираното правосъдие е препоръчано от ЕК, за да се прекъснат връзките между организираната престъпност и властите по места.

Ушев изтъкна, че се водят дела и срещу високи чинове в МВР, както и високопоставени представители на администрацията, прокурори, съдии, както и, че има влязла в сила присъда срещу бившия министър на енергетиката Румен Овчаров.

"Основният проблем с делото КТБ е формализмът на българския наказателен процес. От 6 години една година и половина беше четен обвинителния акт, което се налага от изискванията спрямо наказателния процес", обясни той проточването на някои дела.