Условна присъда на бригадир за смъртта на работник на строеж

Общество
17:32 - 19 Април 2022
1443
Условна присъда на бригадир за смъртта на работник на строеж

Десет месеца условно даде Великотърновският окръжен съд на технически ръководител на строителен обект за смъртта на работник при злополука във Велико Търново.

38-годишният Веселин Д. бе признат за виновен в това, че за времето от 12 март до 10 април 2020 г. на строителна площадка на ул. „Камен Зидаров“ № 4, в качеството си на технически ръководител на строителен обект „Многофункционална жилищна сграда - Секция № 1 и Секция № 2“, не изпълнил задълженията си, като не разпоредил да бъдат монтирани предпазни парапети, предвидени в Плана за безопасност и здраве към проект за изграждане на обекта. В резултат на това причинил смъртта на Иван Т. При почистване на кофражни плоскости работникът паднал от плоча на височина близо 3 м.

Съдът му наложил наказание в размер на десет месеца лишаване от свобода, като го оправдал по обвинението, че не е спазил правилата за здравословните и безопасни условия на труд и не се погрижил за здравето и безопасността на другите лица, пряко засегнати от неговата дейност. Не се съобразил с дадените от работодателя инструкции. Съдът отложи изтърпяването на така наложеното наказание на подсъдимия Веселин Р. Д. за срок от три години.

Великотърновският окръжен съд изцяло оправда координаторът по безопасност и здраве Йордан С. С. по обвиненията, че не осъществил контрол и не информирал работодателя за липсата на парапети.

Присъдата може да бъде обжалвана и/или протестирана пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.