Условна присъда за Атанас Георгиев, който уби на пътя 3-годишно дете в Росен

Общество
23:12 - 14 Декември 2022
3736
Условна присъда за Атанас Георгиев, който уби на пътя 3-годишно дете в Росен

33-годишният Атанас Георгиев, който на 26 юни 2020 г. прегази със задната гума на микробуса си и уби 3-годишно дете в созополското село Росен, получи условна присъда. Това е решил Окръжният съд в Бургас, показа проверка на Флагман.бг.

Той е осъден на 1 година „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от 3 години. Георгиев е лишен и от шофьорска книжна за 2 години.

Инцидентът станал на метри от къщата на родителите на детето – на кръстовището между ул."Андон Стоянов" с ул."Хан Аспарух" в селото. Тогава 31-годишният шофьор Атанас Георгиев се прибирал от работа около 19:30 ч, когато при ляв завой към дома си, чул странен звук в задната част на Фолксвагена си, модел „Транспортер“.

Той веднага спрял, слязъл и отишъл да види какво се е случило. На асфалта заварил 3-годишното съседско момиченце. Преценявайки, че не може да чака пристигането на линейка, качил детето на микробуса и заедно с родителите му отпрашили към Спешното отделение на УМБАЛ-Бургас. След ПТП-то детето бе с опасност за живота и бе в отделението по "Реанимация" към УМБАЛ Бургас. След близо 7-дневна борба за живот издъхна.

Основната хипотеза бе, че детето е бягало след завиващия наляво микробус, но не е преценило, че той намаля скоростта си при завоя и се е ударило в задната лява страна на автомобила.

Бургаският окръжен съд е взел предвид и факта, че след деянието Атанас Георгиев е направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалото дете, въпреки че е напуснал местопроизшествието. Впоследствие бяха направени проби за алкохол и наркотици на водача, които дадоха отрицателен резултат.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.