Условна присъда за бизнесмен, укрил 117 хил. лв. от данъци

Топ
18:00 - 16 Октомври 2024
5242
Условна присъда за бизнесмен, укрил 117 хил. лв. от данъци

Бизнесмен получи условна присъда за укриване на данъци. Състав на Окръжен съд – Благоевград призна за виновен А. Б. Г. в това, че като управител и представител на Еднолично дружество с ограничена отговорност е извършил данъчно престъпление.

През периода 10 февруари 2015 г. – 17 март 2017 г., в Благоевград, пред НАП, при условията на продължавано престъпление, потвърдил неистина в годишна данъчна декларация, в които отразил фактури по несъществуващи сделки с контрагенти – доставчици, като е използвал неистински документи при водене на счетоводството и използвал документ с невярно съдържание при предоставяне на информация пред органа по приходите, приспаднал неследващ се данъчен кредит, като по този начин избегнал установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери – 116 969,83 лв. / 40 359,95лв. дължим данък по ЗКПО и 76 609,88 лв. по ЗДДС/.

На подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от три години, изпълнението на което е отложено за срок от пет години.

Освен това подсъдимият е осъден да заплати в полза на Министъра на финансите имуществените вреди от посоченото по-горе престъпление в общ размер на 116 969.83 лева, ведно със законната лихва, считано от момента на увреждането, както и сторените разноски по досъдебната и съдебната фаза на процеса.

Присъдата на Окръжен съд-Благоевград не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - София.