Условна присъда за бизнесмен, укрил данъци за близо 300 хил. лв.

Общество
12:08 - 15 Юли 2022
2264
Условна присъда за бизнесмен, укрил данъци за близо 300 хил. лв.

Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия И. Г. за укриване на данъци и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, единадесет месеца и двадесет и девет дни, чието изпълнение е с изпитателен срок от три години.

Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 10.02.2020 г., съобщи обвинението. С него на И. Г. е повдигнато обвинение за това, че за периода от 01.07.2013 г., до 30.09.2013 г., в София, при условията на продължавано престъпление в качеството му на собственик и управител на търговско дружество е избегнал плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери, в общ размер на 295 986, 67 лв., приспаднал е неследващ се данъчен кредит и е използвал документи с невярно съдържание при упражняване на стопанската дейност и воденето на счетоводството на дружеството, като е потвърдил неистина в издадени по електронен път пред органите на ТД на НАП София справки-декларации по ЗДДС и приложените към тях отчетни регистри – дневници за покупки, и по този начин е намалил дължимия ДДС по извършени продажби и с това е избегнал плащането на ДДС и е приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.