Условна присъда за млада шофьорка, убила приятеля си в катастрофа край Враца

Общество
11:52 - 16 Април 2024
909
Условна присъда за млада шофьорка, убила приятеля си в катастрофа край Враца

Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимата И. Л. Тя бе призната за виновна в това, че през декември 2021 г., на пътя край врачанското село Мраморен при управление на лек автомобил „Ауди " се е движела с превишена скорост от около 135,8 км/ч, при максимално разрешена извън населено място от 90 км/ч.

Заради високата скорост тя катастрофирала и по непредпазливост е причинила смъртта на приятеля си Б. Б., на 25 години, който седял в колата на предната седалка. По това време подсъдимата била на 18 години, а шофьорската й книжка била издадена по-малко от месец преди катастрофата.

По искане на подсъдимата и нейната защита делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие. И. Л. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета, съобщиха от съда.

Наложеното наказание на И. Л. след редукцията е една година и четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от три години. Съдът също лиши злополучната шофьорка от правото да управлява автомобил за срок от две години, считано от влизане на присъдата в законна сила. В това съдебно производство не са били предявени граждански искове.