Условна присъда за Петър, убил съпругата си при катастрофа край Варна

68-годишният пенсионер се забил в дърво на път за курорта "Албена" и причинил смъртта на жена си

Общество
11:17 - 22 Януари 2021
1585
Условна присъда за Петър, убил съпругата си при катастрофа край Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 68-годишния Петър Й., за това, че като водач на автомобил нарушил правилата за движение и причинил пътно произшествие, в което загинала съпругата му.

68-годишният мъж поиска разглеждане на делото по съкратената процедура и призна всички факти и обстоятелства, изложени в обвинителния акт. В този случай, според НПК, при постановяване на осъдителна присъда, съдът задължително намалява наказанието „лишаване от свобода“, което е наложил с 1/3.

Окръжен съд – Варна го призна за виновен в това, че на 29.08.2016 г. на път в посока Аксаково - Албена, на 1200 метра преди Чатал чешма, Петър Й. изгубил контрола върху автомобила си и се блъснал странично в крайпътно дърво. По този начин причинил по непредпазливост смъртта на 66-годишната си съпруга, която пътувала с него.
Семейството било планирало почивка в курортен комплекс „Албена“. Пътят бил видимо влажен, като съдебно –техническата експертиза показала, че автомобилът се е движел с 64,65 км/ч.

Навлизайки в дълъг ляв завой в близост до Чатал чешма водачът изгубил контрол над автомобила. В следствие на удара в крайпътното дърво, се наложило екип на пожарната да извади пътничката, която в следствие на нанесените тежки травми, починала на път за болницата.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд наложи на Петър наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, изпълнението на което се отлага с сизпитателен срок от 4 години, считано от влизане на присъдата в сила. Петър Й. е лишен от правото да
управлява моторни превозни средства за срок от 2 години.