Условна присъда за пловдивчанката, блъснала лекарка с думите "сатанинско изчадие"

Новини
14:44 - 04 Декември 2023
2732
Условна присъда за пловдивчанката, блъснала лекарка с думите "сатанинско изчадие"

2,5 г. условна присъда с 4-годишен изпитателен срок получи пловдивчанката Мария Карахристева, блъснала д-р Петя Аргирова на пешеходна пътека, крещейки, че тя е нефелим - човек без душа. В резултат от катастрофата младата лекарка имаше фрактура на носа, тазова кост и главата, множество охлузвания и мозъчен кръвоизлив.

Произшествието стана на 30 юни 2021 г. на бул. "Пещерско шосе". Карахристева управлявала джипа си, навлязла в насрещното и блъснала 32-годишната лекарка. Шофьорката излязла от колата и се развикала на очевидците да не помагат на пострадалата, понеже тя била "сатанистко изчадие".

 Процесът срещу Мария Карахристева стартира през май м.г. Окръжният съд разпита много свидетели, а делото се забави заради повторните експертизи на психическото ѝ състояние. Третата такава беше назначена на 13 февруари, но вещите лица я представиха 9 месеца по-късно.

Обвинението срещу Карахристева беше за умишлено нанасяне на 3 средни телесни повреди. Днес обаче, след искане на прокурора Георги Пенев, тя е била оправдана и призната за виновна в причиняване по непредпазливост. Магистратите са разпитали допълнително вещото лице, изготвило автотехническата експертиза. Според показанията му Карахристева действително се е отклонила от пътя си, но не е увеличила скоростта.

Наказанието подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив.