Условна присъда за шофьор на камион, прегазил на заден баба край Шумен

Общество
16:23 - 10 Януари 2023
1742
Условна присъда за шофьор на камион, прегазил на заден баба край Шумен

Окръжният съд в Шумен призна за виновен 33-годишeн водач от Шумен в причиняването на смърт по непредпазливост и му наложи условно наказание от една година и четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. С присъдата е постановено и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от една година и четири месеца. Това съобщиха днес от пресцентъра на съдебната институция.

Случаят е от 9 ноември 2021 г. Тогава в шуменското село Върбяк подсъдимият, управлявайки товарен микробус, при маневра на заден ход, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 85-годишна жителка на селото. Водачът е направил всичко, зависещо от него за оказване на помощ, отбелязват от пресцентъра на Окръжния съд в Шумен. 

Оттам уточняват, че наказанието е наложено и при спазване на разпоредбата на процесуалния закон, която задължава да се намали с една трета наложеното наказание, когато подсъдимият признае фактите и обстоятелствата от обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

Делото е приключило само в едно съдебно заседание. Присъдата може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок.