Условна присъда за шофьор, убил двама души край Ребърково

Осъденият водач се ударил в автомобил на "Социално подпомагане“

Общество
17:51 - 16 Януари 2020
1188
Условна присъда за шофьор, убил двама души край Ребърково

Врачанският окръжен съд днес произнесе осъдителна присъда от две години „лишаване от свобода“, като отлага изпълнението на наказанието за срок от три години за подсъдимия Т. Л. Той бе признат за виновен за това, че при катастрофа, на която е предизвикал заедно пострадалия в нея В. В. от Роман смъртта на повече от едно лице.

Пътно-транспортното произшествие станало на 29 август 2016 г., на главен път Е-79, при разклона за село Ребърково. В този участък, в нарушение на правилата за движение, подсъдимият управлявал товарен автомобил „Скания Р-124“ с превишена скорост от 61 км/ч, при разрешени до 50 км/ч. Другият участник в катастрофата е карал служебен автомобил „Опел Корса“ на Дирекция „Социално подпомагане“ – Мездра. В колата пътували  пострадалата С. М. и Н. М.

Около 18.20 часа този автомобил стигнал до кръстовището на изхода на село Ребърково, където пътят се пресича с главен път Е-79. Шофьорът на „Опел“-а спрял автомобила непосредствено до линията, очертаваща границата на главния път, и преценявайки, че може да премине, потеглил, без да изчака преминаващия по пътя с предимство товарен автомобил, управляван от подсъдимия. Обвиняемият видял навлизащия без предимство автомобил и реагирал с аварийно спиране, като навил волана наляво, за да избегне удара. Заради скоростта, с която се движел, товарният автомобил обаче не могъл да спре и с предната си лява част нанесъл удар в лявата странична част на „Опел“-а.

В съдебната зала подсъдимият Т. Л. разказа, че от 20 години работи като шофьор на тежкотоварни камиони и до този момент не е имал актове, нито е правил катастрофи. Той добави, че съжалява за случилото се и моли съда да го признае за невиновен.

Делото бе решено след изслушването на две разширени съдебно-автотехнически експертизи с вещи лица, между които и проф. Станимир Карапетков, по чийто учебник в цялата страна се изготвят експертизи.

При определянето на присъдата съдът взе предвид смекчаващото вината обстоятелство, че подсъдимият е направил всичко възможно за оказване на помощ на пострадалите в катастрофата. Освен наказанието „лишаване от свобода“, подсъдимият е лишен и от правото да управлява МПС за срок от две години.