Условна присъда за шофьор, убил моторист заради отнето предимство

Общество
17:53 - 21 Октомври 2021
927
Условна присъда за шофьор, убил моторист заради отнето предимство

Една година и 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, наложи Окръжният съд във Велико Търново на шофьор, причинил по непредпазливост  смъртта на 18-годишен моторист. Инцидентът стана на 10 март 2018 г. на пътя между Долна Оряховица и село Драганово в района на разклона за село Янтра.

Подсъдимият Ивайло П. от Горна Оряховица е признат за виновен, че при управление на „Фолксваген Пасат“ нарушил правилата за движение, като предприел завой наляво за навлизане в път за село Янтра, без да пропусне мотоциклет „Хонда“, управляван от Йордан Ю. Й., който се движел в насрещното платно, като не се съобразил с неговото положение, посока и скорост на движение. В следствие на нарушението виновният водач предизвикал пътнотранспортно произшествие с мотоциклета и по непредпазливост причинил съчетана тежка телесна повреда на 18-годишния Йордан. Мотористът бе настанен за лечение във Великотърновската болница с опасност за живота и почина на 30 април 2018 г.

Съдът лиши Ивайло П. от право да управлява МПС за срок от шест месеца, считано от влизане на присъдата в сила. А присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.