Условна присъда за шофьор, убил пешеходец във Врачанско

Общество
17:38 - 17 Януари 2023
1418
Условна присъда за шофьор, убил пешеходец във Врачанско

Врачанският окръжен съд днес произнесе условна присъда за подсъдимия Румен Г. Той бе признат за виновен в това, че на 26 юли 2021 г. във врачанското село Софрониево е прегазил пешеходец.

При управление на „Фолксваген Голф“ 34-годишният шофьор отнел предимството на пешеходеца Ивайло А. при завиване на дясно. При сблъсъка пешеходецът получил тежки наранявания и починал по-късно в оряховската болница. Според съда водачът не е изпълнил задължението си да намали скоростта и да спре при възникнала опасност за движението като навлязъл пешеходец върху платното за движение и по непредпазливост е причинил смъртта му.

След катастрофата подсъдимият оказал помощ на пострадалия. Делото премина в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие.

Румен Г. призна изцяло фактите в обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета.

Наложеното наказание на подсъдимия след редукцията е 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от 3 години. Съдът лиши провинилия се шофьор и от правото да управлява автомобил за срок от една година. Присъдата е постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства.