Условна присъда за шофьорка убила трима души

Виновната водачка поиска в съда прошка от близките на загиналите

Общество
15:03 - 08 Януари 2020
1523
Условна присъда за шофьорка убила трима души

Днес наказателен състав на Врачанския окръжен съд постанови осъдителна присъда за 29-годишната Ц. П., която на 9 април 2018 г. на пътя между Монтана и Враца е предизвикала катастрофа. При инцидента са загинали трима души, други двама са получили средни телесни увреждания. 

Подсъдимата Ц. П., която  управлявала лек автомобил „Ситроен“, решила да предприеме изпреварване на движещия се пред нея автобус „Сетра“, увеличила скоростта си на движение до 127.9 км/ч, навлязла в насрещната лента за движение, след което рязко завила, за да се върне в своята лента. При тази маневра обаче тя изгубила контрол върху автомобила, той започнал да се движи зигзагообразно, върнал се в насрещната пътна лента и челно се ударил в движещия се в своята лента „Форд Галакси“. В този лек автомобил пътували пациенти, които били транспортирани за хемодиализа в многопрофилната болница в Монтана. На място загинали шофьорът на „Форд“-а А. Б., седящият до него  М. Й., а по-късно във врачанската болница починал и още един от пътниците – А. А.

При пътно-транспортното произшествие са нанесени средни телесни повреди на В. Л. и Д. А. от същия автомобил.

В съдебната зала днес подсъдимата разказа, че тя също е пострадала при катастрофата. До момента е претърпяла четири операции и й предстоят още няколко хирургични интервенции за изваждане на пирони от тялото й. Към близките на пострадалите тя се обърна, през сълзи, с думите: „Не исках това да се случи. Много съжалявам за всичко, което съм ви причинила! Много пъти си мислих да отида при всеки от вас лично да се извиня. И на мен ми беше трудно. Не съм лош човек. Винаги съм се опитвала да постъпвам добре. Колкото и да искам, не мога да върна времето назад! Знам, че много съдби съм засегнала! Съжалявам!“, цитира "Булнюз".

По искане на защитата, делото премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата изцяло призна всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. За извършеното престъпление по непредпазливост съдът определи наказание от четири години и шест месеца „лишаване от свобода“, което след редуцирането с една трета, е три години. Изпълнението на това наказание се отлага с максималния възможен изпитателен срок от пет години. За пет години, също близо до максимума, тя е лишена от правото да управлява МПС. Присъдата бе постановена при превес на смекчаващи вината обстоятелства, каквито са чистото й съдебно минало и добрите й характеристични данни.
Тази присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана или протестирана в петнадесетдневен срок пред Софийския апелативен съд.