Условно наказание за Елена, прегазила мъртвопиян пешеходец с близо 3 промила край Асеновград

Общество
16:30 - 28 Октомври 2024
1718
Условно наказание за Елена, прегазила мъртвопиян пешеходец с близо 3 промила край Асеновград

Условна присъда за жена, блъснала и убила пешеходец край Асеновград. 35-годишната Елена Велчева бе наказана за инцидент станал в началото на април миналата година в село Милево.

Около 22:00 часа дамата била зад волана на семейния Мерцедес. В колата били още мъжът й и трите им деца. В един момент тя удря пешеходец. Оказало се, че 65-годишният Кръстьо неправомерно бил на пътното платно, пиян и криволичещ.

След удара Елена и съпруга й оказали помощ на прегазения. Повикани били полиция и Бърза помощ. Смъртта на пешеходеца бе констатирана от пристигналия на място екип на спешна медицинска помощ. Водачката бе задържана с полицейска заповед. Пробите й за употреба на алкохол и наркотични вещества бяха отрицателни. 

Година и половина по-късно Елена Велчева се изправи пред Окръжен съд. Тя изцяло призна вината си и поиска от съда делото да се гледа по съкратения ред.

„Съжалявам за случилото се. Няма да забравя този ден. Секунди не внимавах и се случи това. Имам три деца, тийнейджър и близнаци в първи клас. Бяха на задната седалка и слава Богу, че нищо не разбраха. Грижа се за семейството си, работя”, каза Елена, като настоя за справедлива присъда.

В съдебна зала бяха братът и сестрата на починалия Кръстьо – Христо Христев и Йорданка Черчилова. Те бяха конституирани като граждански ищци.

„Съжаляваме и ние. Брат ми си отиде, няма какво да кажем. Така като гледаме и жената съжалява”, каза Христев.

В съдебната зала от прокуратурата стана ясно, че Велчева не е видяла в тъмното пешеходеца, тъй като вниманието й е било отнето. Колата й се е движила с разрешената скорост, но въпреки това връхлита Кръстьо и го блъска. Последния загинал на място.

„Христев е бил неправомерно на пътя, но въпреки това, ако подсъдимата е внимавала и вниманието й не е било отнето, то е нямало да се стигне до фаталния край. Настоявам за присъда при превес на смекчаващите вината обстоятелства. Трябва да се вземат предвид чистото съдебно минало на Велчева, липса на други нарушения на ЗдВП, съдействието й и изказаното съжаление. Затова ще настоявам за присъда в размер от две години и половина с изпитателен срок в пределния максимум, като наказанието да бъде редуцирано в 1/3”, каза наблюдаващия прокурор, като добави, че книжката на Велчева трябва да бъде отнета за максимален срок.

Защитата на Елена не бе съгласна с държавното обвинение. Според адвокат Найденов в казуса няма нито едно отегчаващо вината обстоятелство.

„Според данните на автотехническата експертиза, две са причините за фаталния край, една от тях е съпричастността на Кръстьо Христев. Освен това според медицинската експертиза, жертвата е била в абсолютен опиат, а именно 2,8 промила. От разпитите на свидетелите става ясно, че Кръстьо е бил многократно молен от приятелите му да не тръгва по пътя, но той е заявил категорично: „Най-много да се отърва от живота си, друго няма какво да стане”. Искането на прокуратурата е доста сурово. Касае се за млад човек, майка на три деца, работеща. Случаят много е повлиял на психиката й. От тогава не иска да се качи в кола. Искаме 6 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и една година лишаване от правоуправление”, каза адвокат Найденов, предава Трафикнюз.

В последните си думи Велчева отново изказа съжаление и поиска справедлива присъда.

В крайна сметка Окръжен съд уважи исканията на прокуратурата и наказаха 35-годишната Елена Велчева с 1 година и 3 месеца условно, с 3 години изпитателен срок и 3 години лишаване от правоуправление.