Успех! Дъщеря на бивш треньор на ЦСКА помогна за трансплантация на сърце!

Здраве
19:50 - 25 Май 2020
9132
Успех! Дъщеря на бивш треньор на ЦСКА помогна за трансплантация на сърце!

Иван Огненовски - първият пациент в Република Северна Македония, чието сърце беше трансплантирано от донор вчера, вече е буден и в стабилно състояние. Хирургическата интервенция извърши екип на Държавната клиника по сърдечна хирургия в Скопие. Част от героите бе и анестезиологът д-р Стефания Хаджиевска - дъщеря на един от треньорите, които водиха ЦСКА в началото на 90-те - Гьоко Хаджиевски. Младата дама е шеф на отделение в клиниката.

Сърцето на Емилия Донева, която загина при автомобилна катастрофа, продължи да бие и спаси живота на Иван.

Медицинският екип е ръководен от проф. д-р Сашко Йовев.

"Целият акт беше много емоционален, особено в момента, когато чухме, че сърцето на Иван започва да бие. В деня на трансплантацията бях на дежурство. Отговарям за подготовката на даден пациент за операция, насочването му през цялата операция и следоперативното проследяване в интензивното лечение. Ден преди това се знаеше, че има потенциален донор и тогава започна подготовката ни, събирайки целия екип, разделяйки задачите. Въпреки че се подготвяме за трансплантацията дълго време, всички подходихме с малък резерв, защото знаем колко сложен е целият този процес", разказва д-р Хаджиевска.

Едва вечерта целият екип бил информиран, че органите на донора и на получателя съвпадат и веднага след това двата екипа отишли в операционната.

„Една част от нашия екип беше на трансплантация, в операционните, а другата част, където бях на трансплантация, в нашите зали. Едновременно започнаха и двете операции. Нормално е, че бях развълнуван, нормално е да се страхуваш от неуспех, колкото и теоретично да си готов, защото никой от нас преди не е имал опит с този тип операция и грижи за такъв пациент. Но мога да кажа, че желанието, ентусиазмът и положителната енергия сред всички нас надделяха и в момента, когато влязохме в залата, начин. Всички бяхме там с една цел - да помогнем на Иван и да стартираме програма, която ще бъде от голяма полза за всички пациенти със сърдечна недостатъчност в страната, чиято сърдечна трансплантация е последният им шанс за удължаване на живота. Самата трансплантация отне пет часа, всичко мина добре. В момента, в който сърцето на Емилия започна да бие в нашия пациент Иван, беше емоционален момент за всички нас", признава с вълнение Стефания Хаджиевска.

Тя казва, че не е успяла да се срещне със семейството на донора - Емилия Донева.

"Не се срещнах със семейството на донора. Екипът от сърдечно-съдовото отделение има тази комуникация, заедно с координатора за трансплантация в Северна Македония - Мая Мойсова, но се запознах със семейството на нашия пациент и имах разговор с него преди операцията. Той беше много развълнуван, особено когато толкова много хора започнаха да се събират около него по време на подготовката. Пациентът вече е стабилен, сърцето му бие страхотно, събудихме го, но сега започва процес, който изобщо не е прост, лечебният процес, за който всички се надяваме, че ще протече добре", допълни шефът на анестезиологичното отделение в Държавната клиника в Скопие.

Стефания казва, че дори преди този случай, тя се е сблъсквала с емоционални моменти всеки ден с пациенти и техните семейства, особено защото работи в хирургията, където се извършват трудни и сложни операции, а следоперативното възстановяване е дълго и старателно.

"Най-невероятното и вълнуващо чувство е, когато такъв пациент, идва в съзнание и всичко е под контрол. А бъдещето пред него е добро. Искрено вярвам, че Иван, след периода на възстановяване, ще се върне бързо към нормалния живот и семейството си", завърши д-р Стефания Хаджиевска.