Успех: Майорка е на финал за Купата на Краля!

Тимът от Балеарските острови ще играе с победителя от сблъсъка между Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао

Спорт
11:20 - 28 Февруари 2024
1300
Успех: Майорка е на финал за Купата на Краля!

Майорка е първият финалист в тазгодишното издание от турнира за Купата на краля на Испания, след като се наложи с 4:3 след изпълнение на дузпи над Реал Сосиедад в страната на баските.

Редовното време и продълженията завършиха при резултат 1:1, като „чури урдин“ пропуснаха дузпа, а при 11-метровите наказателни удар Микел Оярсабал не успя да преодолее Доминик Грайф и така Майорка се класира за първи финал в надпреварата от 2003 г. насам.

В спора за трофея тимът от Балеарските острови ще играе с победителя от сблъсъка между Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао.

Първото полувреме на мача в Сан Себастиан не предложи много интересни моменти пред двете врати, но това се промени в 45-ата минута, когато Антонио Раийо игра с ръка в наказателното поле и Реал Сосиедад получи правото да изпълни дузпа.

Зад топката застана Брайс Мендес, но вратарят Доминик Грайф спаси удара му от бялата точка в първата минута на добавеното време на първото полувреме.

Пет минути след подновяването на играта гостите от Балеарските острови поведоха в резултата. Жауме Коща направи устремен пробив и центрира в наказателното поле за Джовани Апуд, който вкара гол с глава след удар от близка дистанция.

В 64-ата минута Майорка можеше да удвои своя аванс, след като Кайл Ларин си нагласи топката и стреля, но тя профуча покрай вратата.

Баските успяха да изравнят в 71-ата минута, когато Мендес намери в наказателното поле Микел Оярсабал с много добро подаване. Нападателят не се поколеба и с удар от движение прати топката в долния ляв ъгъл за 1:1.

Точно при този резултат приключи и редовното време на мача, което означаваше, че срещата влиза в продължения.

В петата минута от първото продължение Киърън Тиърни стигна до една рикоширала топка и стреля към центъра на вратата. Един от защитниците на Майорка блокира топката, която се докосна и до ръката му, но съдията пренебрегна претенциите на футболистите на домакините за дузпа.

До края на двете продължения не се стигна до повече опасности пред двамата вратари и те трябваше да пазят дузпи.

При наказателните удари Микел Оярсабал видя как Грайф спасява удара му от бялата точка, докато хората на Хавиер Агире бяха 5/5 и така спечелиха мача и по този начин се класираха за финала в Купата на краля за пръв път от сезон 2002/2003 г., когато в спора за трофея надвиха Рекреативо Уелва с 3:0.