Успешно тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира пречиствателната станция в Бистрица

Новини
14:07 - 27 Януари 2020
2867
Успешно тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

Успешен е бил тестът за доставка на 300 л в секунда повече вода по водопроводното трасе за София и за Перник. Това стана ясно по време на проверката от столичния кмет Йорданка Фандъкова на пречиствателната станция в Бистрица, съобщи bTV.

Информацията за нивото на язовирите се получава в контролния пункт на "Софийска вода". От там се управлява водопроводната система, стана ясно по време на проверката. 

Водата, която трябва да стигне до чешмите на перничани, трябва да дойде от планината Рила. Тя трябва да бъде доставена чрез така наречените събирателни деривации "Грънчар" и "Манастирски".

Тези водосборища могат да бъдат включени както към язовир "Белмекен", така и към язовир "Бели Искър".

Преди дни Йорданка Фандъкова заяви, че нито една община не е застрахована и за това е нормално да помогнем на Перник. При обсъждане варианта за доставка на вода за Перник през Софийския водопровод тя поясни, че условието е Столична община да може да спре водоподаването при поява на риск за софиянци. 

Безпрецедентна водна криза застигна миньорския град и региона, след като стана ясно, че язовир "Студена" е пресушен.

Междувременно перничани протестираха на 25 януари пред сградата на Министерския съвет заради водния режим, който продължава втори месец, пише news.bg. 

Снимка: bgnes