Успокойте се! Ето ви десет начина как да облекчите стреса

Слушането на спокойна музика има положителен ефект върху мозъка и тялото

Новини
22:47 - 02 Август 2023
5702
Успокойте се! Ето ви десет начина как да облекчите стреса

Може би ще се изненадате от факта, че биологичния стрес е относително скорошно откритие. Едва в края на 50-те години ендокринолога Ханс Селие открива и документира стреса.

Симптомите на стреса съществуват много преди Селие, но неговите открития водят към нови изследвания, които помагат на милиони да се справят със стреса.

Ето и топ 10-те начини да облекчим стреса:

СЛУШАЙТЕ МУЗИКА

Ако се чувствате претоварени от стресова ситуация, опитайте да си вземете почивка и да слушате релаксираща музика. Слушането на спокойна музика има положителен ефект върху мозъка и тялото, може да понижи кръвното налягане и да намали кортизола - хормон, свързан със стреса.

Препоръчваме ви майстора на виолончелото Йо-Йо Ма/Yo-Yo Ma, който свири Бах, но ако класиката не ви допада, опитайте да слушате звуци от океана или природата. Те имат подобно на музиката релаксиращо действие.

ПОГОВОРЕТЕ С ПРИЯТЕЛ

Когато се чувствате стресирани, направете пауза, за да се обадите на приятел и да поговорите за проблемите си. Добрите взаимоотношения с приятели и близки са важни за здравословния начин на живот.

Те са особено важни, когато сте подложени на силен стрес. Един успокояващ глас, дори за минута, може да постави всичко в добра перспектива.

ПОГОВОРЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ ЗА ТОВА

Понякога не е възможно да се обадите на приятел. В такъв случай следващото най-добро нещо може да бъде да поговорите спокойно със себе си.

Не се притеснявайте, че ще изглеждате луди - просто си кажете защо сте стресирани, какво трябва да направите, за да изпълните задачата, и най-важното - че всичко ще бъде наред.

ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО

Нивата на стрес и правилното хранене са тясно свързани. Когато сме претоварени, често забравяме да се храним добре и прибягваме до използването на сладки или мазни закуски като средство за подсилване.

Опитайте се да избягвате сладките закуски и планирайте предварително. Плодовете и зеленчуците винаги са полезни, а рибата с високо съдържание на омега-3 мастни киселини доказано намалява симптомите на стреса. Сандвич с риба тон наистина е храна за мозъка.

СМЕЙТЕ СЕ

Смехът освобождава ендорфини, които подобряват настроението и намаляват нивата на причиняващите стрес хормони кортизол и адреналин. Смехът подмамва нервната ви система да ви направи щастливи.

Нашето предложение: гледайте някои любим сериал – например „Двама мъже и половина“ или „Приятели“.

ПИЙТЕ ЧАЙ

Голямата доза кофеин предизвиква краткотрайно покачване на кръвното налягане. То може също така да доведе до пренапрежение на хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос.

Вместо кафе или енергийни напитки, опитайте зелен чай. Той има по-малко от половината кофеин от кафето и съдържа полезни антиоксиданти, както и теанин - аминокиселина, която има успокояващ ефект върху нервната система.

БЪДЕТЕ ОСЪЗНАТИ

Повечето от съветите, които предлагам, осигуряват незабавно облекчение, но има и много промени в начина на живот, които могат да бъдат по-ефективни в дългосрочен план. Концепцията за "осъзнатост/mindfulness" е голяма част от медитативните и соматичните подходи към психичното здраве и напоследък стана популярна.

От йога и тай чи до медитация и пилатес, тези системи за осъзнатост включват физически и умствени упражнения, които не позволяват на стреса да се превърне в проблем. Опитайте да се присъедините към някой клас.

ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ (ДОРИ ЗА МИНУТА)

Упражненията не означават непременно вдигане на тежести във фитнеса или трениране за маратон. Кратка разходка из офиса или просто ставане, за да се разтегнете по време на почивката на работното място, може да донесе незабавно облекчение в стресова ситуация.

Раздвижването на кръвта освобождава ендорфини и може да подобри настроението ви почти мигновено.

ОСИГУРЕТЕ СИ ПО-ДОБЪР СЪН

Всеки знае, че стресът може да доведе до загуба на сън. За съжаление липсата на сън също е основна причина за стреса. Този порочен кръг кара мозъка и тялото да излязат от равновесие и с времето само се влошава.

Погрижете се да си осигурите препоръчаните от лекаря седем до осем часа сън. Изключете телевизора по-рано, приглушете осветлението и си дайте време да се отпуснете, преди да си легнете. Това може би е най-ефективното средство за борба със стреса в моя списък.

ДИШАЙТЕ СПОКОЙНО

Съветът "поемете дълбоко въздух" може да изглежда като клише, но е верен, когато става въпрос за стрес. В продължение на векове будистките монаси са осъзнавали съзнателното дишане по време на медитация.

За едно лесно упражнение за три до пет минути седнете на стола си с крака на пода и ръце върху коленете. Вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко, като се концентрирате върху белите си дробове, докато те се разширяват напълно в гръдния ви кош.

Докато плиткото дишане причинява стрес, дълбокото дишане насища кръвта с кислород, помага за центриране на тялото и прочистване на ума.

Внимание! Стресът е неизбежна част от живота, но това не означава, че трябва да го пренебрегвате. Твърде много нелекуван стрес може да причини потенциално сериозни проблеми с физическото и психическото здраве.

Добрата новина е, че в много случаи стресът е управляем. С малко търпение и няколко полезни стратегии можете да намалите стреса си, независимо дали става въпрос за стрес в семейството или на работното място.