Ути готви 6 агнета в гигантски тиган

На Гергьовден край Петропавловския манастир Бъчваров ще ръководи състезанието по майсторско обезкостяване на мръвката

У нас
17:36 - 07 Април 2022
2137
Ути готви 6 агнета в гигантски тиган

Огромен гергьовски курбан ще готви кулинарният спец Ути Бъчваров. Това ще се случи в първия ден на десетото издание на Националния събор на овцевъдите в България, съобщиха организаторите.

В гергьовденския курбан готвачът ще сложи месото от пет-шест агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

Гергьовденският курбан ще бъде сготвен в ръчно кован готварски съд с диаметър два метра, направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. За първи път казанът беше представен през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж, Ути ще готви в него за петстотен път.

Две хиляди порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16:00 ч. на Гергьовден.

На 6 май край Петропавловския манастир Бъчваров ще ръководи състезанието по майсторско обезкостяване на агнета, а след това ще сготви вкусен Гергьовски курбан по стара българска рецепта.

Надпреварата по обезкостяване ще започне от 13:00 ч. и в нея може да се включи всеки желаещ, който умее да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож, а победителите ще получат награди за постигнатото майсторство.

Съборът на овцевъдите по традиция ще съчетае най-традиционният български поминък – овцевъдството, с народната битова култура и фолклор. Десетото издание, което ще се състои от 6-и до 8 май т.г. на поляните край Петропавловския манастир до гр. Лясковец включва изложение на животни - овце, кози, кучета и коне, селскостопанска техника, оборудване и фуражи, фермерски състезания, витрини с продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар, фермерски продукти, фолклор от цяла България, етно възстановки, изложение на занаяти и още много атракции за цялото семейство.

Събитието се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.