Утре се решава съдбата на Джулиан Асандж

Актуални новини
13:28 - 19 Февруари 2024
1748
Утре се решава съдбата на Джулиан Асандж

Борбата на основателя на "Уикилийкс" (WikiLeaks) Джулиан Асандж да избегне повдигането на обвинения в шпионаж в Съединените щати може да е към своя край след продължителна съдебна сага в Обединеното кралство, която включва седем години самоизгнание в чуждестранно посолство и пет години затвор, съобщи Асошиейтед прес.

Асандж се намира пред евентуално последно за него съдебно изслушване в Лондон, което започва във вторник в опит да спре екстрадицията си в САЩ. Върховният съд е насрочил два дни за спорове за това дали Асандж може да поиска от апелативен съд да блокира трансфера му. Ако съдът не разреши обжалването да продължи, той може да бъде изпратен през Атлантическия океан.

Съпругата му казва, че решението е въпрос на живот и смърт за Асандж, чието здраве се е влошило по време на престоя му в ареста.

"Животът му е изложен на риск всеки ден, в който остава в затвора", каза Стела Асандж в четвъртък. "Ако бъде екстрадиран, той ще умре."

52-годишният Асандж, австралийски компютърен експерт, е обвинен в САЩ по 18 обвинения за публикуването на стотици хиляди класифицирани документи от Wikileaks през 2010 г. Прокурорите твърдят, че той е заговорничил с анализатора на разузнаването на американската армия Челси Манинг да хакнат компютър на Пентагона и да разкрият секретни дипломатически грами и военни файлове за войните в Ирак и Афганистан, припомня AП.

Асандж е изправен пред 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в компютърна злоупотреба (според Федерален наказателен закон на САЩ са незаконни дейности, включващи неоторизиран достъп до всеки компютър за получаване на определени видове забранена информация - б.р.).

Ако бъде признат за виновен, както твърдят неговите адвокати, Асандж може да получи затвор до 175 години,

въпреки че американските власти заявиха, че всяка присъда вероятно ще бъде много по-ниска.