Увеличават се случаите на свине, болни от африканска чума

В Североизточна България положителните проби стигат над 25%

Новини
16:49 - 14 Февруари 2020
2175
Увеличават се случаите на свине, болни от африканска чума

Увеличават се случаите на болни от африканска чума диви свине. Ако на 5 октомври, когато е започнал ловният сезон, е имало две положителни проби от 2000 отстреляни свине, то сега те са 10%, като в Североизточна България положителните проби стигат над 25%. 

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред журналисти при участието си в ритуала по рязане на лозя, предаде БГНЕС.

Тя съобщи, че започва преброяването на популацията от 1 март. По думите й в края на май ще бъде обявен размера на популацията, както и дали тя е в норма.

Танева добави, че този уикенд ще е последен по удължаването на лова. След това ще бъдат издадени съответните заповеди за санитарен острел по зони около индустриалните свинекоплекси, с цел минимизиране на щетите от африканската чума.

Министърът на земеделието коментира, че в Южна България интензитетът й на острел е по-висок. Като добави, че дивите свине са много по-малко, Танева заяви, че през 2019 г и в европейски, и в световен план е възходяща тенденцията за нови огнища, нови засегнати държави и още засегнати свине. По думите й този вирус продължава своето развитие. Ние оставаме с висок риск от това заболяване, подчерта тя.

"Променихме закона за ветеринарно медицинската помощ, увеличихме изискванията за био сигурността. Всеки по тази марка трябва да предприеме всички мерки, за да може да намалим щетите за личните стопанства", подчерта Танева.

Танева заяви, че няма забрана за отглеждането на прасета. Тя допълни, че всичко трябва да стане по начин, по който се отговаря на съвременните изисквания.

В личните стопанства може, подчерта тя, но само за угояването на прасетата, без те да се изнасят, без търговия, отсече Танева.

"Не дължим никакво обезщетение. Близо 70 милиона лева, държава е платила основната част за компенсации на всички засегнати стопани". Добави още министърът на земеделието,