Уволнената шефка на РИОСВ-Стара Загора: Не съм първата, отстранена заради ТЕЦ „Брикел“

Отказах предложение за подкуп, атаките идват от много страни, включително и от министерството, твърди Диана Искрева

Новини
13:45 - 03 Август 2023
8703
Уволнената шефка на РИОСВ-Стара Загора: Не съм първата, отстранена заради ТЕЦ „Брикел“

Без мотиви е освободена от длъжност директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води в Стара Загора Диана Искрева. Това коментира тя за Радио Стара Загора.

По думите ѝ заповедта от 31 юли е била неочаквана и за нея, само година след като е спечелила конкурс за поста и е назначена. В проверка на Инспектората са посочени някакви слабости, призна Искрева, но обясни, че тиражираните в медиите твърдения, че освобождаването ѝ е заради несвършена работа по контрола на ТЕЦ „Брикел“, не отговаря на истината и обясни, че и в момента се работи по въпросите за спиране на замърсяването от топлоцентралата.

А още през мината година е издала заповед за затваряне на централата заради замърсяване.

И не е първият директор на екоинспекцията, който е отстраняван, след като е искал да наложи такава мярка.

„За съжаление Административният съд не допусна предварително изпълнение и назначи повече от 20 експертизи, които продължават да не са готови, не е имало заседание по същество, а следващото ще бъде през октомври“, каза доскорошният директор на РИОСВ-Стара Загора. Тя добави, че по случая е нает световноизвестен адвокат, РИОСВ е потърсило и помощ от учени от Софийския университет.

„Използван е дрон, за да се съберат необходимите доказателства, че черните емисии, които бълва „Брикел“ не са невинни съединения,

а са замърсяващи газове и фини прахови частици, свързани с горивния процес. Искрено се надявам, че тези нови доказателства, неопровержими, ще принудят „Брикел“ да вземе мерки за преустановяване на организираните емисии, което ще осигури по-чист въздух на гражданите на Гълъбово, на околните села, както и на работещите в предприятието и в съседните предприятия“, каза Диана Искрева.

Тя призна, че е имало заплахи срещу нея,

а още в първата седмица на работата си като директор на екоинспекцията е отказала предложение за подкуп и допълни, че атаките срещу нея идват от много страни, включително и от работещи в министерството.

„Още първата седмица на мен ми предложиха подкуп и аз отказах да го взема. Атаките обаче не идват само от една страна“, каза Искрева.

Тя добави, че не се страхува, но все още не е решила дали ще търси правата си в съда, заради освобождаването си.