Уволнено скандално ченге осъмна с благ общински пост

Това е Илиян Илиев, който е един от отстранените служители на МВР след инцидента с шампиона по борба Пламен Пенев

Общество
20:41 - 30 Януари 2024
7605
Уволнено скандално ченге осъмна с благ общински пост

От днес Община Мъглиж има втори заместник-кмет. Това е Илиян Илиев, който е един от отстранените служители на МВР след инцидента с шампиона по борба Пламен Пенев.

Той ще ръководи ресора "Обществен ред, сигурност, инвестиционна политика и устройство на територията" в местната администрация.

Драмата в Стара Загора бързо се забрави

"Община Мъглиж е малка община със силно лимитиран общински бюджет, но винаги е имала амбициозна инвестиционна програма, насочена единствено в услуга на жителите и гостите й. Сериозните предизвикателства пред общинското ръководство налагат оптимизиране на кадровата политика и назначаване на хора с опит и експертиза. Случаят с новия заместник-кмет е точно такъв", съобщиха от Община Мъглиж. 

Бившият шампион по борба Пламен Пенев загина при преследване с полицията на 31 декември. Според МВР полицаите са действали по закон, но семейството на починалия твърди, че униформените са употребили прекомерна сила.

Съдебно-медицинската експертиза показа, че смъртта на Павел Пенев е настъпила от задушаване. Според съдебните медици, след като е свален от колата върху Пенев, са легнали петима полицаи в опит да го арестуват и под тежестта на телата им той се задушил, защото белият му дроб е бил притиснат дълго време.

След фаталния случай министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители - заместник-директора на областната дирекция в Стара Загора - Илиян Илиев, който към момента на събитието е замествал директора и началника на охранителна полиция.