Уволниха двама охранители от НСО заради скандала в парк "Росенец"

Четирима от гардовете са наказани дисциплинарно заради сблъсъка с Христо Иванов

Общество
17:20 - 10 Август 2020
1787
Уволниха двама охранители от НСО заради скандала в парк "Росенец"

Шестима служители на Националната служба за охрана (НСО) са наказани дисциплинарно заради случая в парка "Росенец на 7 юли, съобщиха от службата. Тогава цивилни гардове, които не се легитимираха блъскаха, лидера на "Да, България" Христо Иванов, който стъпи на брега в опит да приближи т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в "Росенец", а след това захвърлиха българския флаг.

Двама служители са дисциплинарно уволнени за допуснати дисциплинарни нарушения, включително и поведение, което уронва престижа на службата. Други двама служители на ръководни длъжности са наказани с дисциплинарно наказание "предупреждение за понижаване в звание", а двама на по-ниски длъжности са наказани с "мъмрене", защото не са се легитимирали със служебна карта или знак, каквото е изискването на Закона за НСО.

Президентът Румен Радев поиска оставката на шефа на службата Красимир Станчев, която по-късно стана факт, а случаят стана повод за обвинения между институциите за това чии са контролът и отговорността за действията на службата.